trešdiena, maijs 27, 2009

Frisbija dienas Valmierā 2009 - bildes

24. maijs Valmierā - divas Renāra galerijas, pilnas ar RTU burundukiem





Vēl bildes (no Via Valmiera) atrodamas šeit.

Par RTU mix komandas gaitām turnīrā lasiet šeit.

pirmdiena, maijs 18, 2009

Frisbija dienas Valmierā 2009

24. maijā Valmierā pasākuma "Frisbija dienas Valmierā 2009" ietvaros norisinājās atklātais frisbija turnīrs mix divīzijā, kurā dalību ņēma arī RTU komanda, izcīnot 6. vietu 8 komandu konkurencē.

Grupas turnīrā RTU komanda izcīnīja uzvaru pār Salaspils FK (9:8) un piedzīvoja 2 zaudējumus pret Outlawz Ultimate (3:11) un Butterfly Effect (1:11), ierindojoties 3. vietā.

Turpinājumā bija jācīnās par 5. vietu. Vispirms tika pārspēta komanda Mix Mixa (8:6), tad piekāpšanās Salaspils FK (5:9). Rezultātā - 6. vieta.

Uzvaru turnīrā otro gadu pēc kārtas izcīnīja Ultimate Decision, aiz sevis atstājot Butterfly Effecy, kas ieguva turnīra spēles gara balvu. Cīņā par trešo vietu Outlawz Ultimate pārspēja Rīgas FK.

Vairāk informāciju par turnīra rezultātiem var rast šeit.

Bildes no pasākuma - šeit.

Frisbija treniņu vietas no 1. maija

No 1. maija RTU frisbijisti turpina aizvadīt treniņus 2 reizes nedēļā:
- otrdienās, 19:00, - treniņš Bolderājas pludmalē (smiltiņās);
- ceturtdienās, 18:30, - treniņš Uzvaras parkā, pretim Maritim hotelim (zālītē).

Treniņu vieta Uzvaras parkā atzīmēta kartē zemāk:

View Uzvaras parks in a larger map

piektdiena, maijs 15, 2009

Rīgas Tehniskās universitātes pirmā frisbija sezona jeb – pirmie kucēni nav jāslīcina

Trenera Mārtiņa Taureņa atskaite par pirmo frisbija sezonu
---
Visai māksliniecisks nosaukums atskaitei par RTU frisbija pirmo sezonu, ņemot vērā, ka atskaitēm vajadzētu būt „sausām” un sastāvēt tikai no faktiem. Protams, fakti ir taustāmākā lieta, pēc kuras vadīties, lai novērtētu vai sezona ir izdevusies. Taču frisbijs sev līdzi nes arī ko netveramu - kaut ko tādu, ko neizsaka uzvaras vai zaudējumi un veiksmes vaineveiksmes. Par to ar pārliecību stāstīs ikviens, kurš šogad ir „saslimis” ar šo jauno sporta veidu. Protams, atskatīsimies arī uz faktiem.

Par treniņu procesu
Jau pirms treniņu sākuma tika saņemtas liels daudzums atsauksmju uz ORTUSā izveitoto paziņojumu par frisbija treniņiem. Atsaucās gan cilvēki, kas jau iepriekš bija saskārušies ar frisbiju, gan tādi, kuri vēl ne reizi nebija ņēmuši rokā īstu frisbija disku. Tas nozīmē, ka arī nākamgad šāda izziņošana par treniņiem ir nepieciešama.
Sākumā treniņus apmeklēja ļoti daudz cilvēku. Radās problēmas, jo lielai daļai bija jāstāsta viss no pašiem spēles pamatiem, sākot ar pareiziem metieniem līdz pat dažādām spēles niancēm, kad bija radušās nesaprotamas situācijas spēles laikā. Šajā situācijā palīdzēja tas, ka spēlētāji ar iepriekšēju pieredzi aktīvi iesaistījās treniņu procesā. Ik pa laikam uzaicināju arī citus pieredzējušus spēlētājus no sava kluba, lai tie pastāsta par frisbiju no sava skatu punkta. Lai gan nākamajā gadā nav gaidāms tik liels jauno spēlētāju pieplūdums, kā šogad, noteikti turpināšu iesaistīt pieredzējušus Latvijas frisbijistus, lai dažādotu treniņu procesu.
Lai gan sporta manēžas laukuma segums nav gluži atbilstošs dažiem frisbija spēles elementiem, tomēr lielais plašums, ko piedāvāja sporta manēža bija svarīgs apstāklis tam, ka treniņi arī gada beigās ik pa laikam spēja piesaistīt līdz pat 20 un vairāk cilvēku. Spēlēt uz laukuma vienlaicīgi var 10 cilvēku. Tas nozīmē, ka pārējiem ir jānodarbojas ar ko citu, citādāk interese par treniņiem var zust. Līdzīgi ir ar frisbija vingrinājumiem, kuros reti kurā kaut cik intensīvi var piedalīties 20 un vairāk cilvēku. Plašā telpa sporta manēžā ļāva uz laukuma neesošajiem malās izpildīt frisbija vingrinājumus vai vienkārši mētāt piespēles, lai uzlabotu to kvalitāti. Treniņu sākumā tā ļāva dalīt cilvēkus divās grupās, lai ikviens aktīvi piedalītos vingrinājumu izpildē, nevis lielāko vingrinājuma daļu stāvētu, gaidot savu kārtu. Uz nākamo gadu, izvēloties telpu treniņu norisei, noteikti būtu jāņem vērā arī šis fakts, protams, saprotot, ka galvenais kritērijs paliks telpu pieejamība.

Sacensības
Galvenais kritērijs, pēc kura sezona tiek vērtēta, ir sacensības un to rezultāti.
Pirmais pārbaudījums RTU frisbijistiem nāca 6. un 7. decembrī Valmierā, kur notika pirmais Latvijas Studentu frisbija čempionāts MIX jeb jauktajā grupā. Pirmkārt, apsveicams ir fakts, ka RTU spēja uz šo čempionātu aizsūtīt divas komandas, kas ļāva lielākajai daļai treniņu procesā iesaistīto pārbaudīt savas spējas īstu sacensību apstākļos. Otrkārt, lai gan rezultāti par to neliecināja, es jutu, ka ir spēlētāji, kuri ir spējīgi uz daudz ko vairāk nekā viņi rāda. Tieši šī neizmantotā potenciāla dēļ tika zaudēta spēle par 3.vietu. Jāatzīst gan fakts, ka uz ko augstāku par 3.vietu mēs cerēt nevarējām – fināla komandas savu kodolu bija veidojušas no pieredzējušiem un vadošiem Latvijas frisbija spēlētājiem.
Taču mūsējie izšāva ar otro piegājienu. 14. martā Rīgā tika rīkots Latvijas Studentu frisbija čempionāts vīriešu un sieviešu grupās. Arī šeit RTU tika pārstāvēta ar vairākām komandām – viena sieviešu un divas vīriešu komandas. Gan vīriešu, gan sieviešu komandas turnīrā izcīnija 2. vietu. Vīriešu grupā komanda diezgan pārliecinoši aizkļuva līdz finālam, kur pretī stājās jautkās grupas uzvarētāji – Liepājas Universitāte. Laigan RTU cīnijās līdz galam, liepājnieki tomēr bija galvas tiesu pārāki. Sieviešu grupā RTU meitenes bez šaubām bija uzvarējušas visas konkurējošās komandas. Taču finālā, otro reizi spēlējot pret Liepājas Universitāti, viss bija daudz sarežģītāk un uzvara izslīdēja no rokām ar komandas līderas traumu izšķirošajā punktā pie neizšķirta rezultāta.
Atsevišķi jārunā par RTU vīriešu komandas dalību Latvijas klubu frisbija čempionātā. Tas lieliski ļāva vērot komandas izaugsmi visas sezonas garumā. Sākumā tika piedzīvotas sagrāves pret čempionāta līderiem un zaudēts ar nelielu punktu atšķirību vājākām komandām. Taču beigās tika uzveiktas komandas no turnīra tabulas vidusdaļas. Zaudējums Vidzemes Augstskolas komandai sezonas pirmajā pusē liedza iekļūt labāko astotniekā un pacīnīties par augstāku vietu. Taču rezultāti cīņā par 9.vietu (pretinieki tika sagrauti) liecināja, ka RTU ir pelnījuši augstāku vietu.
Laigan RTU netika pieteikta komanda Latvijas klubu čempionātā sievietēm, aktīvākās dalībnieces meklēja iespējas tajā piedalīties un, pievienojoties Salaspils frisbija kluba komandai „I_DEJA”, izcīnīja 5.vietu, aiz sevis atstājot Vidzemes Augstkolas un Rīgas Ekonomikas augstskolas komandas.
Nākamajā gadā ir paredzēts piedalīties Latvijas Studentu čempionātos visās grupās. Noteikti tiks pieteikta RTU komanda Latvijas klubu čempionātam vīriešu grupā un tiek domāts par sieviešu komandas izveidi. Neskatoties uz to, jāapzinās, ka tik straujš progress kā šogad Latvijas klubu čempionātā nebūs sagaidāms. Ir jānostiprina tās pozīcijas, kuras esam šogad ieņēmuši un jācenšas uzlabot mūsu sniegums tieši augstskolu čempionātos.

Socializēšanās
Svarīgs frisbija elements ir socializēšanās un kopīga atpūta. Tieši šā iemesla dēļ sezonas laikā tika aizvadīti divi lieli RTU frisbijistu socializēšanās pasākumi. Tie saliedēja komandas un ļāva atraisīties ikvienam komandas dalībniekam. Pasākumi bija labs pamats tam, ka varam teikt – RTU ir skaļākie un aktīvākie fani starp Latvijas augstskolām.
Pēc šīs sezonas daudzi cilvēki, kas iepriekš bija sveši viens otram, ir kļuvuši par draugiem, kas satiekas un kopīgi atpūšas arī ārpus frisbija.

Āra sezona un nākamais gads
Šogad aizvadīts jau pirmais āra sezonas turnīrs Lietuvas pilsētā Zarasai. Sūtot komandu uz šo turnīru, es necerēju uz lielām uzvarām, jo āra frisbijs daudz atšķiras no telpu frisbija – tas ir daudz sarežģītāks un prasa ilgstošus taktiskos un tehniskos treniņus augstu mērķu sasniegšanai. RTU jauktā komanda šajā turnīrā izcīnija 3.vietu astoņu komandu konkurencē. Tas ir labs sākums āra sezonai un dod motivāciju turpināt aktīvus treniņus.
Pašlaik notiek sagatavošānās pludmales turnīram Jūrmalas Bite2009, kur paredzēts pieteikt gan vīriešu, gan sieviešu komandas. Pēctam tiks turpināts darbs, lai sagatavotos atjaunotajam Latvijas āra frisbija klubu čempionātam.

Pateicība
Vēlos personīgi pateikt lielu paldies Viktoram Bondaram par atsaucību un atbalstu visas sezonas garumā! Domāju, ka visi Rīgas Tehniskajā universitātē spēlējošie frisbijisti man noteikti pievienojas. Gada sākumā, kad vērsos pie Bondara kunga ar jautājumu par frisbija treniņu uzsākšanu, man nebija ne mazākās nojausmas, ka pasākums varētu izvērsties šādā plāšumā un ka šajos laikos ir cilvēki, kas ir atvērti tik mazpazīstamam sporta veidam kā frisbijs. Piedāvātas iespējas un atbalsts ir grandiozs ieguldījums ne tikai RTU frisbija attīstībā, bet arī solis Latvijas frisbija attīstībā. Tas arī kalpo kā piemērs citu augstkolu un skolu aktīvistiem, ka, atrodot atvērtus un ieinteresētus cilvēkus, viss ir iespējams.

Nobeigums
Saprotot, ka tomēr tik emocijām bagātināts un garš raksts neļauj objektīvi novērtēt sezonas sniegumu, mazs ieskats „sausā” statistikā:
Regulāri trenējas ap 20 cilvēki.
Kopējais RTU frisbijā iesaistīto skaits ap 35.

Komandas treneris
Mārtiņš Taurenis

Atskaites Google Doc versija pieejama šeit.